08 nov 2022

‘Gewoon de plek waar we met jonge kunstenaars moeten zijn’

Plaats De Kleine Aarde biedt tot de zomer van 2023 regelmatig ruimte aan 31 kunststudenten van over de hele wereld. In hun verkenning van nieuwe economische modellen vinden ze er inspiratie in de bodem en de pioniersgeest van die plek. Ook verbinden ze er met team Plaats De Kleine Aarde en elkaar.

De studenten zitten in hun tweede en laatste jaar van de Master Insitute of Visual Cultures (St. Joost School of Art & Design, onderdeel van Avans Hogeschool). Ze volgen er de module ‘Rethinking the Artist Economy’.

Die past bij deze tijd; een tijd waarin steeds meer kunstenaars, overal ter wereld, moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Binnen deze master begeven de studenten zich tussen de kunsten en economische systemen die verder gaan dan de veelal door geld gedreven interpretatie ervan.

Bodem staat centraal
Marga Rotteveel heeft de module ontworpen en begeleidt als docent de groep samen met haar collega Pauline Berger. Ze is blij dat het internationale gezelschap op een pioniersplek als De Kleine Aarde terechtkan. ‘Een plek die al vijftig jaar ruimte biedt aan vernieuwers én de bodem weer centraal stelt. Dit is gewoon de plek waar we nu moeten zijn.’

Alle studenten hebben grond meegenomen uit hun eigen land en kijken ook hier naar de bodem en wat erop gebeurt. ‘Niet met de blik van een bodemkundige maar met die van een kunstenaar, nieuwsgierig naar wat er vanuit dit basiselement zoal aan waarden kan ontstaan.’

Voor zowel docenten als de studenten staat daarbij het nog niet exact weten centraal. Dat merkte ook Eric van Oijen. Hij is onder meer imker op Plaats De Kleine Aarde en trad vorige week woensdag op als gastdocent.

Geen idee
‘Ik vertelde hen over het leven van de bij en hoe het bijenvolk haar eigen samenleving vormt. Met die input, en de vele vragen die ze stelden, gaan ze ieder op eigen wijze aan de slag met het omdenken naar een artistieke economie die deugt. Wat eruit komt? Geen idee.’ Ook andere teamleden van Plaats De Kleine Aarde voedden de jonge kunstenaars vorige week met hun verhalen.

Studenten in de weer in de kleine kas van Plaats De Kleine Aarde (foto: Marga Rotteveel)

Drie seizoenen
Het blijft niet bij het bezoek van vorige week. Ook in de winter en het voorjaar komen de studenten naar Boxtel. Marga Rotteveel: ‘Ze beleven de Plaats dus door de seizoenen heen, dat doet ook wat met je als kunstenaar. En als deze groep volgend voorjaar afstudeert, komen we na de zomer terug met de volgende lichting.’