Missie & Visie
Samen leren voor ons voedselsysteem van morgen
De toekomst van voedsel creëren we samen. Op Plaats De Kleine Aarde werken boeren, burgers, kunstenaars, wetenschappers, ondernemers, onderwijs, kunst en cultuur aan de voedseltransitie. Ons doel: het voedselsysteem van morgen vandaag laten beginnen.
Onze missie
Plaats De Kleine Aarde draagt bij aan een gezonde voedingsbodem voor morgen. We willen bijdragen aan meer bewustwording over wat er nodig is voor een gezonde bodem en de toekomst van regeneratieve concepten voor een vitale voedselproductie.
Manifest Duurzaam Voedselsysteem
Aan de wieg van Plaats De Kleine Aarde, opgericht in 2022, stond een manifest voor een kenniscoalitie dat door tientallen individuen en organisaties ondertekend is. Ons denken en doen heeft sindsdien niet stilgestaan, maar deze uitgangspunten zijn nog steeds van toepassing.

Andere manier van denken en handelen
Het Nederlandse voedselsysteem staat wereldwijd bekend als hoogproductief en kennisintensief. Tegelijkertijd is het sterk afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen en niet meer geworteld in de draagkracht van de aarde en maatschappelijke waarden. De op korte termijn gerichte en fragmentarische oplossingen van gevestigde instituties, beleid en belangengroepen schieten tekort. Een andere manier van denken en handelen is nodig.
Daarom werken wij aan alternatieve manieren voor:
- produceren en consumeren van voedsel
- beheren van land en natuur
- waarderen, verwaarden en verdelen van voedsel en inkomen
- samenwerking en collectiviteit
- verkrijgen, delen, toepassen en beheren van kennis
Gezonde bodem, gezond voedselsysteem
Twee uitgangspunten zijn essentieel voor ons:
- De bodem centraal: Welke transities we ook beogen, het succes staat of valt met (het herstel van) een gezonde bodem. Een bijdrage aan bodemkwaliteit en het herstel ervan zal dan ook het leidende principe zijn bij elke vorm van samenwerking en in de programma’s waaraan de Plaatsen meewerkt.
- Het gehele voedselsysteem: Om tot een volledige transitie van het voedselsysteem te komen, is het in onze ogen essentieel om naast het ecologische systeem (gebiedsdoelen) ook het sociale en economische domein te betrekken. De transitie naar regeneratieve productie van voedsel, vraagt om het gehele voedselsysteem te betrekken.
Ingrijpende transitie vereist samenwerken
Een voedselsysteem met een positieve impact op milieu, leefomgeving en gezondheid vraagt om een ingrijpende transitie. Daarvoor is een brede coalitie van voedselsectoren nodig die samenwerken in een netwerk van ‘samenweters’. Waarin ruimte is voor doeners, denkers en makers. Waar we diversiteit aan perspectieven en kennis een gelijkwaardige plek bieden en met elkaar verbinden. Bij Plaats De Kleine Aarde ontmoeten mensen elkaar die samen een breed aanbod van onderwijs, kunst, cultuur, onderzoek en kennisuitwisseling ontwikkelen. Plaats De Kleine Aarde biedt:
- Podium voor de toekomstmakers: De Plaatsen biedt mensen en organisaties met alternatieve ideeën en oplossingen in het streven naar regeneratieve landbouw ruimte om zich te presenteren, om haar inzichten en oplossingen te laten zien, beleidsmakers uit te dagen en successen voor de regeneratieve landbouw te vieren.
- Een plek voor onderzoek en experiment: We bieden ruimte voor onderzoek en experimenten rond regeneratieve landbouw, met universiteiten/wetenschappers, kunstenaars en anderen die bijdragen aan bodembewustzijn.
Wat We concreet doen
Hieronder een aantal voorbeelden van projecten die lopen of hebben gelopen bij Plaats De Kleine Aarde.

Robin
