20 mrt 2023

Wereldwaterdag start voor De Dommel in helofytenfilter op Plaats De Kleine Aarde

Op woensdag 22 maart is het Wereldwaterdag. Onder de noemer be the change zetten mensen overal ter wereld zich dan extra in voor een gezond watersysteem. Dat geldt ook voor de medewerkers van Waterschap De Dommel. Voor hen zijn de activiteiten op Wereldwaterdag tegelijkertijd het startsein van hun 160-jarig jubileum, met als thema Dommel ontmoet én doet.

De aftrap van de dag is aan watergraaf Erik de Ridder en het directieteam van het waterschap. Zij gaan niet ver van het waterschapsgebouw in Boxtel met schop en zaag aan de slag, namelijk op Plaats De Kleine Aarde. Daar herstellen ze een overwoekerd helofytenfilter.

Op hetzelfde moment brainstormen een aantal waterschappers over slim hergebruik van water op het 2,5 hectare metende terrein en de bijbehorende gebouwen. Zij buigen zich over de vraag hoe regen- en spoelwater dat normaliter veelal in het riool verdwijnt, zo goed mogelijk op het terrein benut kan worden.

Verstopt filter
Het helofytenfilter waarop De Ridder, directie en collega’s zich woensdagochtend mogen storten, is overwoekerd en nauwelijks zichtbaar. Ook de verbinding tussen de twee delen van het filter is verstopt. Hoog tijd om dit te herstellen, want in het licht van de doorontwikkeling van De Kleine Aarde tot een inspiratiecentrum voor een gezond bodem- en voedselsysteem, is zo’n waterzuiverend rietmoeras (mits operationeel) meer dan gewenst.

Na deze opschoonoperatie kan het helofytenfilter net als vroeger weer onderdeel zijn van een duurzaam watersysteem op Plaats De Kleine Aarde. Dat gaat onder meer bestaan uit de slimme opvang, zuivering en het hergebruik van verschillende ‘soorten’ water; bijvoorbeeld in het voedselbos, de voedseltuin of de bolwoning.

Het overwoekerde helofytenfilter kan na de opschoonactie op 22 maart weer onderdeel worden van het watersysteem op Plaats De Kleine Aarde