Directeur Jonkers wil van Plaats een goede, gezonde plek maken
Na een inwerkperiode van een paar maanden mag Ernst Jonkers zich sinds december 2024 directeur noemen van Plaats De Kleine Aarde in Boxtel. Het voornaamste doel van de ervaren vrijetijdsondernemer? Er in alle opzichten een fijne plek van maken waar gezond goed eten voor iedereen centraal staat. “Iets dat overal, altijd en écht voor iedereen zichtbaar, beleefbaar en voelbaar moet zijn.”
Het was in de zomer van 2024 dat voorzitter Geert van der Veer van Plaats De Kleine Aarde na 10 jaar weer eens contact opnam met Ernst. Ze kenden elkaar nog uit de tijd waarin ze met elkaar in de regio Boxtel geslaagde streekfestivals organiseerden.
“Geert zocht een adviseur die kon helpen van deze Plaats ook in bedrijfsmatig opzicht een duurzame plek te maken. Mijn kennis en ervaring in de vrijetijdseconomie kwam daarbij van pas. Pas later bleek dat Geert ook op zoek was naar een directeur”, blikt Ernst terug.
Streekpark
Ernst Jonkers (52) ging aan op de vraag van Geert. Hij had inderdaad al de nodige ervaring met het runnen van plekken en terreinen waar mensen graag (terug)komen. Hij was 22 toen zijn familie de Oisterwijkse camping De Boskant kocht. In de 28 jaar daarna was hij er bedrijfsleider en eigenaar en ontwikkelde het tot Streekpark Klein Oisterwijk. “Een duurzaam park met bijna 300 vakantiewoningen en ongeveer 250 toeristische kampeerplaatsen met veel aandacht voor de beleving van de streek en streekproducten.”
Een paar jaar geleden droeg hij daar het stokje over en werd directeur van Mind Mistery in Horst. “Een ‘museum van illusies’ waar ik gastentevredenheid en -beleving op één zette.” Hoewel hij het naar de zin had in Horst, koos Ernst na de vraag van Geert voor de nieuwe uitdaging op fietsafstand van zijn huis.
Wat hij er aantrof was een mooi park met een voedseltuin, een net opgeleverde Werkplaats en een Verblijfplaats die nog verbouwd moest worden.
Stip op de horizon
“Verder sprak ik veel enthousiaste, bevlogen en betrokken mensen. Maar wat ik miste was een stip op de horizon. Waar gaan we heen de komende jaren, hoe zorgen we ook financieel voor een gezond bedrijf? Dat is mijn doel.”
Op dit moment wordt gewerkt aan de verbouwing van de Verblijfplaats. Die moet vanaf het voorjaar onder andere ruimte bieden aan een restaurant, een winkeltje, een klein bezoekerscentrum en in 18 kamers maximaal 28 mensen een slaapplek bieden. Veel aandacht van de directeur gaat nu naar de ontwikkeling van het team en het aannemen van nieuwe ‘Plaatsmakers’, zoals iedereen op en rond De Kleine Aarde ook wel genoemd worden. “Vooral binnen de horeca kunnen we nog wel mensen gebruiken”, vult hij aan.
Het credo van Plaats De Kleine Aarde is ‘Gezond goed eten voor iedereen’. “Iets dat straks overal, altijd en écht voor iedereen die hier komt zichtbaar en voelbaar moet zijn. Binnen en buiten willen we voedsel beleefbaar maken door het te telen, te plukken, te verwerken, ermee te koken en natuurlijk te eten. En dat willen we zo doen dat iedereen de hier opgedane kennis en inspiratie meeneemt naar huis, privé én professioneel.”
Gezonde Aarde
Want het eindplaatje is dat Plaats De Kleine Aarde ook voor professionals een gastvrije plek is waar het goed toeven is. “Hier is waar onderzoek plaatsvindt, waar scholen, universiteiten, bedrijven, instellingen en boeren welkom zijn. En waar iedereen die wil bijdragen aan een volhoudbaar voedselsysteem een stap kan zetten op weg naar eten dat zorgt voor gezonde mensen, een gezonde bodem en uiteindelijk een gezonde Aarde.”