Samen leren voor ons voedselsysteem van morgen
De toekomst van voedsel creëren we samen. In De Plaatsen werken boeren, burgers, kunstenaars, wetenschappers, ondernemers, onderwijs, kunst en cultuur aan de voedseltransitie. Ons doel: het voedselsysteem van morgen vandaag laten beginnen.
Andere manier van denken
Het Nederlandse voedselsysteem staat wereldwijd bekend als hoogproductief en kennisintensief. Tegelijkertijd is het sterk afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen en niet meer geworteld in de draagkracht van de aarde en maatschappelijke waarden. De op korte termijn gerichte en fragmentarische oplossingen van gevestigde instituties, beleid en belangengroepen schieten tekort. Een andere manier van denken en handelen is nodig.
Daarom werken wij aan alternatieve manieren voor:
- produceren en consumeren van voedsel
- beheren van land en natuur
- waarderen, verwaarden en verdelen van voedsel en inkomen
- samenwerking en collectiviteit
- verkrijgen, delen, toepassen en beheren van kennis
Ingrijpende transitie
Een voedselsysteem met een positieve impact op milieu, leefomgeving en gezondheid vraagt om een ingrijpende transitie. Daarvoor is een brede coalitie van voedselsectoren nodig die samenwerken in een netwerk van ‘samenweters’. Waarin ruimte is voor doeners, denkers en makers. Waar we diversiteit aan perspectieven en kennis een gelijkwaardige plek bieden en met elkaar verbinden. Bij De Plaatsen ontmoeten mensen elkaar die samen een breed aanbod van onderwijs, kunst, cultuur, onderzoek en kennisuitwisseling ontwikkelen.
Doe je mee? Onderteken ook
De Plaatsen is voor ieder die de wil heeft om bij te dragen aan de transitie van het voedselsysteem. Samen leren en samen doen voor ons voedselsysteem van morgen. Doe je mee?
Download ManifestDit manifest is ondertekend door:
- Boerenraad
- Transitie Coalitie Voedsel
- AgriFood Capital BV
- Herenboeren NL
- Herenboerderijen in het land
- Wij.land
- CSA Netwerk Nederland
- Avans Hogeschool
- Het Groene Brein
- ArtEZ Hogeschool
- Caring Farmers
- Louis Bolk Instituut (LBI)
- De Kleine Aarde
- Onderzoeksgroep Social Enterprise & Institutions for Collective Action (EUR)
- Platform Natuurlijke Veehouderij
- Universiteit Utrecht
- VKON
- Kennisplatform CollectieveKracht (www.collectievekracht.eu)
- Imke de Boer, werkzaam bij Wageningen University & Research
- Kawire Gosselink, zelfstandig adviseur bij o.a. Wageningen University & Research
- Annemarie Moons, voorzitter college van bestuur Yuverta
- Prof. dr. Merel Soons, vice-voorzitter van Future Food Utrecht, Universiteit Utrecht
- Dr. Jerry van Dijk, Future Food Utrecht, Universiteit Utrecht
- Godelieve Spaas, werkzaam bij lectoraat nieuwe economie van Avans
- Marius Monen, werkzaam bij Avans Hogeschool
- Isabelle Reymen, werkzaam bij TU/e Innovation Space
- Rianne Valkenburg, werkzaam bij onderzoeksgroep ITEM van de TU/e
- Gerdien Kleijer, Zelfstandig adviseur landbouw en veehouderij
- Frederike Praasterink, lector Future Food Systems, HAS Hogeschool
- Bram van Helvoirt, docent-onderzoeker duurzame voedselsystemen, lectoraat Future Food Systems, HAS Hogeschool
- Michiel Korthals, Professor Ecogastronomie, University Gastronomic Sciences (Pollenzo, Italie)
- Inger van Dooren, Ir. Architect bij Studio Ruraal
- Verily Klaassen, werkzaam bij Rabobank
- Jifke Sol, lector Circulaire Transities bij Fontys Hogeschool