30 aug 2024

Oprichter De Plaatsen Geert van der Veer in de Food100

Oprichter van De Plaatsen/Plaats De Kleine Aarde en Herenboeren Geert van der Veer staat voor de derde keer in de jaarlijkse lijst met voedselveranderaars, de Food100.

Geert zet zich al zo’n twintig jaar in om burgers te betrekken bij hun voedselsysteem. Ruim tien jaar geleden begon hij Herenboeren en meer recent het kennisnetwerk ‘De Plaatsen’, van waaruit in 2023 ‘Plaats De Kleine Aarde’ van start is gegaan. Ook heeft hij  Caring Farmers en Aardpeer mee opgericht en is hij intensief betrokken bij de visie en het plan ‘BoerenPerspectief’. Verder is Geert initiatiefnemer en sinds begin dit jaar voorzitter van regieteam Groen Gezond en lid van de stuurgroep van REGE-NL.

Geert: ‘Mijn uiteindelijke stip op de horizon is eraan bijdragen dat alle burgers in Nederland in staat gesteld worden zich te verbinden met hun voedsel en mee te helpen landbouwgrond gezond te maken, biodiversiteit te herstellen en natuur te behouden voor de generaties na ons.’

Geert werd maandag ‘overvallen’ door het nieuws dat hij voor de derde keer in de Food100 staat.

Herenboeren doet dat door de oprichting en ondersteuning van natuurgedreven coöperatieve Herenboerderijen, inmiddels 22. ‘De onderliggende motivatie om De Plaatsen te gaan oprichten is het besef dat Herenboeren iets náást het bestaande landbouwsysteem plaatst, terwijl er ook een verduurzamingsopgave is bínnen de bestaande sector. Plaats De Kleine Aarde in Boxtel is de eerste van meerdere nog op te richten ‘Plaatsen’ in Nederland’, vertelt hij.

Onderdeel van deze aanpak is het project Fieldlab Zuidelijke Zandgronden. ‘Hierin ontwikkelen we nieuwe arrangementen tussen burgers en boeren. Die moeten leiden tot het behalen van gebiedsdoelen, meer bestaanszekerheid voor boeren en beter betaalbaar, duurzaam geproduceerd voedsel voor burgers.’

Aardpeer stond de laatste tijd in het teken van een obligatiecampagne waarbij in totaal 1,5 miljoen euro is opgehaald; geld waarmee de financiering is gedekt voor de grondbehoefte van drie natuurinclusieve boeren/voedselinitiatieven.

Binnen Groen Gezond werken zorg-, natuur- en boerenorganisaties samen aan een campagne die consumenten wil stimuleren om groene en gezonde keuzes te maken. En in Europees verband werkt Geert binnen het Bioregional Weaving Labs Collective, mede door hem opgericht.

‘De Plaatsen wil met haar ecosysteem van veranderaars werken aan een volhoudbaar en vitaal voedselsysteem voor Nederland, maar in deze aanpak staan we niet alleen. Binnen Europa werken allerlei veranderaars binnen het Bioregional Weaving Lab aan het vinden van alternatieven voor vastgelopen of afstervende systemen. Het idee hierachter is dat er met nieuw leiderschap in een specifiek gebied inspirerend perspectief ontstaat voor gezamenlijke actie om ecologische en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.’

De hele Food100 van 2024 is hier te bekijken