29 sep 2022

Natuur en hergebruik spil in herontwikkeling Van Cooth Hoeve

Met de overdacht van De Kleine Aarde in Boxtel is het nu aan De Plaatsen om invulling te geven aan plek en programma. Terwijl de eerste bijeenkomsten al achter ons liggen, is ook het eerste grote project gestart. In oktober is namelijk de renovatie en ombouw van de bijna negentig jaar oude Van Cooth Hoeve gestart. Over ongeveer een jaar is dit de plek waar hoofd, hart en handen van bezoekers een sprongetje maakt.

De begane grond is er straks voor boeren, producenten en makers. Hier is ruimte om samen te maken, voor kunst en kunstenaars en voor hen die graag (leren) koken of voedsel verwerken. De bezoekers van dit deel van de Hoeve beschikken dan over een innovatieve keuken en praktische atelier- en cursusruimtes.

De eerste etage is vanaf de zomer van 2023 een natuurrijke, groene kantooromgeving. Hier vind je actieve sta-/werkplekken en flexibele zitgedeeltes afgewisseld met stilteruimtes en een ruimte voor ontmoeting. En de zolder, die is dan een multimediaruimte die plek gaat bieden aan bijvoorbeeld theater, voorstellingen of een symposium.

Begin oktober start de renovatie van de Van Cooth Hoeve op Plaats De Kleine Aarde in Boxtel (impressie na renovatie)

Natuur is leidend
Zoals alles op Plaats De Kleine Aarde ademt ook dit project duurzaamheid en het werken met de natuur mee. Biomimicry loopt als een groene draad door de gebouwen. Biomimicry of vrij vertaald ‘het leren van de natuur’ benut en leert van 3,8 miljard jaar research & development van die natuur.

Neem de luchtcirculatie en verwarming in de Van Cooth Hoeve, die is geïnspireerd op technieken zoals termieten die al tientallen miljoenen jaren toepassen in hun heuvels. En maximaal gebruikmaken van daglicht, beperkt de behoefte aan kunstlicht en daarmee energie.

Verder zal zo min mogelijk gebruikgemaakt worden van ‘giftige stoffen’. Wat je straks wel ziet, is de natuur en natuurlijke patronen. En binnen zijn zelfs de verschillende seizoenen te ervaren.

Grondstoffen uit huidig gebouw
Ook bij de gedeeltelijke ontmanteling van de Van Cooth Hoeve die voorafgaat aan de herbouw, staan de natuur en de zorg voor de aarde centraal. Zo beoordeelt een team van deskundige vrijwilligers elk onderdeel dat uit het pand wordt gehaald op mogelijk hergebruik, hier of elders.

Oude plafond- of wandplaten, hout, stenen, deuren, tapijttegels of zoiets als resolschuim met een laag Fesco board, kunnen onder voorwaarden (deels) prima terugkomen in de Van Cooth Hoeve. Andere materialen, waaronder oude kabelafrollers, liggen al klaar voor hergebruik.

Delen van oude kabelafrollers als deze vind je straks terug in de Van Cooth Hoeve, bijvoorbeeld als lambrisering.